Je zoekt een plaats voor je kind in het buitengewoon kleuter-of een basisonderwijs in Diest voor het schooljaar 2025-2026? Je moet dan eerst je kind aanmelden en daarna kan je je kind inschrijven.
Meld je kind aan
Wat is aanmelden?
Aanmelden betekent dat je digitaal meedeelt welke school of scholen je kiest voor je kind.
Wie heeft recht op buitengewoon onderwijs?
Je kind ontvangt van het CLB een
- verslag dat toegang geeft tot het buitengewoon onderwijs
- voorlopig document om in te schrijven in het buitengewoon onderwijs
Dit verslag volgt op een handelingsgericht diagnostisch traject dat het CLB, de school, de ouders en de leerling zicht geeft op de onderwijs-en opvoedingsbehoeften van de leerling. Zonder dit verslag kan een leerling niet starten in het buitengewoon onderwijs.
Wie meldt aan?
- Alle kinderen die nog niet ingeschreven waren in een school voor buitengewoon onderwijs.
- Kinderen die van school willen veranderen in het schooljaar 2025-2026
- Kinderen die voorrang hebben, kunnen rechtstreeks inschrijven tussen 25 februari tot 18 maart 2025
Welke kinderen hebben voorrang? Hoe schrijf ik een kind met voorrang in?
Heeft je kind een broer of zus op school of werkt er een ouder op school? Dan schrijf je je kind rechtstreeks in op school tussen 25 februari en 18 maart 2025. De school informeert je hierover!
Wanneer meld ik mijn kind aan?
Je kan je kind aanmelden tussen 31 maart 2025 om 9u en 25 april 2025 om 16u. Wanneer je in deze periode aanmeldt, speelt geen rol. Ouders die hun kinderen voor jou aanmelden, hebben dus niet meer kans op een plaats.
Hoe meld ik mijn kind aan?
Alle kinderen melden zich aan via deze link. Je kan kiezen voor meerdere scholen en de scholen rangschikken naar jouw voorkeur. Je geeft best verschillende scholen van voorkeur op, dan heeft je kind meer kans op een plaats in een school van voorkeur.
Geen laptop of hulp nodig bij het aanmelden?
Je kan terecht voor informatie of ondersteuning bij de school of het CLB.
Schrijf je kind in
Het is niet voldoende om je kind aan te melden, je moet je kind ook inschrijven! Het inschrijven gebeurt op school tussen 20 mei en 16 juni. Doe je dit niet, dan vervalt je plaats!
Op 12 mei 2025 ontvang je een e-mail met eventueel een ticket om je kind in te schrijven in een school of een weigeringsdocument.
Als er voldoende plaats is in de school van je eerste keuze, krijg je een ticket om je kind in te schrijven. Als er in die school onvoldoende plaats is voor alle leerlingen die zich aanmelden, dan kan je een ticket krijgen voor een andere school van je keuze.
Het kan ook zijn dat je kind aan geen enkele school toegewezen wordt. Je kind krijgt een rangnummer en je ontvangt een document “niet-gerealiseerde inschrijving”. Dit is het bewijs dat jouw kind op de wachtlijst staat. Zodra er een plaats vrij komt, zal de school contact opnemen met leerling die eerst geweigerd is. Indien deze leerling geen interesse meer heeft, wordt de volgende leerling van de wachtlijst gecontacteerd. De school respecteert de volgorde van de weigeringslijst tot en met de 5de schooldag van oktober.
Vrije inschrijvingen
Vanaf 20 mei 2025 kan je je kind inschrijven in een school waar er vrije plaatsen zijn. Kijk op NaarschoolinVlaanderen in welke school er vrije plaatsen zijn. Deze inschrijvingen gebeuren chronologisch. De vrije plaatsen worden in volgorde gegeven aan de kinderen die naar de school komen om zich in te schrijven.
Veel gestelde vragen
Ik heb geen computer, hoe kan ik aanmelden?
Neem contact op met het CLB, de huidige school of de school waar je je kind wil inschrijven. Ze helpen je graag verder.
Hoe worden de kinderen geordend?
Op sommige scholen is de vraag naar vrije plaatsen groter dan het aanbod. Bij tekort aan plaats gaan de plaatsen eerst naar de broers en zussen en kinderen van personeel. De overige kinderen worden verdeeld over twee lijsten. De eerste lijst ordent de kinderen op basis van afstand, de tweede lijst op basis van toeval. De vrije overige plaatsen worden verdeeld op basis van afstand (80%) en toeval (20%) .
Wat als mijn kind geen rijksregisternummer heeft?
Neem dan contact op met de LOP-deskundige Myriam Pecquet via 32 2 553 21 96 of via
Mijn kind heeft nog geen verslag. De onderzoeken zijn nog niet afgerond. Wat kan ik doen??
Neem contact op met het CLB dat de huidige school van je kind begeleidt. Mogelijk bezorgen ze een voorlopig doorverwijzingsdocument dat je kan gebruiken om aan te melden.
Ik weet niet of ik mijn kind moet aanmelden voor de kleuter-of lagere school?
Neem zeker contact op met het CLB dat de huidige school van je kind begeleidt. Neem ook contact op met de school van je voorkeur. Ze kunnen je helpen met inschatten welke keuze je kan maken.
Welk adres geef ik op?
Het kind moet aangemeld worden op het adres waarop het gedomicilieerd is volgens het rijksregister.
Wat als je kind op een ander adres zal wonen op het moment dat het naar school gaat?
Je mag dit nieuwe adres gebruiken tijdens de aanmelding. Opgelet: bij inschrijving moet je dit met een officieel document kunnen aantonen (huurcontract, bouwvergunning, ...).
Kan ik aanpassen tijdens de aanmeldingsperiode?
Log in op je account en pas je gegevens aan. Lukt dit niet? Neem dan contact op met LOP-deskundige Myriam Pecquet via
Wat als mijn kind geen plaats kreeg?
De school noteert de naam van je kind in hun register. Je kind krijgt een rangnummer en je ontvangt een document “niet-gerealiseerde inschrijving”. Je kind staat zo op de wachtlijst. De school neemt contact met je op als er een plaats vrijkomt.
Als mijn kind een plaats heeft op school, heeft het dan ook recht op busvervoer?
Een plekje op school wil niet zeggen dat je kind ook automatisch recht heeft op busvervoer. Contacteer de school voor meer info.
Waar kan ik opzoeken welke de meest nabije school is om na te gaan of ik recht heb op leerlingenvervoer?
Dit kan je opzoeken via www.buitengewoondiest.kiesjeschool.
Wie mag mijn kind inschrijven?
Alleen personen met ouderlijk gezag kunnen inschrijven. Dat zijn de beide ouders (vader, moeder) of een voogd.
Wat neem ik mee als ik naar de school ga om mijn kind in te schrijven?
- je eigen identiteitskaart;
- de kids-ID of ISI+-kaart, een kleefbriefje van de mutualiteit of een ander officieel document (bijvoorbeeld een document van Fedasil of een document gezinssamenstelling);
- het IAC-verslag of een voorlopig doorverwijzingsdocument van het CLB.